HOOP EN LIEFDE IS ALLES WAT WE HEBBEN.

Ik hoorde het vorige week een jongen op straat zeggen tegen de persoon aan de andere kant van de lijn.
Het maakte me nieuwsgierig naar dat gesprek. Waar ging het over? Met wie sprak hij?

Het zette me ook aan het denken. Ik vroeg me af of hij gelijk had, zijn hoop en liefde alles wat we hebben??

Iets in mij kwam in opstand, want het klinkt nogal fatalistisch, vind ik. Vooral dat woordje hoop, daar heb ik op de een of andere manier moeite mee.
Alsof ik maar gewoon moet wachten op mijn geluk.
Alsof we als mensen niets echt kunnen doen of betekenen, alsof alles wat we doen om onze levens zinvol of mooi of gelukkig te leiden, eigenlijk zinloos is.
We zijn tenslotte per leven maar een hele korte tijd fysiek op aarde, dus tja, wat doet het er eigenlijk toe wat we doen of bereiken?

Geen ene f*ck in feite. Dat weten we eigenlijk allemaal. Hoeveel geld je ook hebt, hoeveel boeken je ook schrijft, hoe groot je huis of auto is, al heb je meer kleding dan je ook kunt dragen, hoeveel likes en volgers dan ook….NIETS daarvan gaat mee in je graf.
Als het straks op een dag voorbij is, kun je niets meenemen en verdampen al die dingen als sneeuw voor de zon. Ja, misschien hebben je kinderen of partner er nog wat aan, maar jij? NOPE. Nada. Niente. Niks niemendal.

Wellicht zegt het vooral iets over mij. Ik heb simpelweg moeite met niks doen, met het idee van lijdzaam hopen op betere tijden of een kans. Blijkbaar is dat mijn eerste associatie bij hoop. Wat zit er nog meer?

Hoop geeft ook ruimte. Mogelijkheden. Een belofte van iets dat nog kan komen. Een gevoel van vertrouwen in jezelf en de toekomst. Dat klinkt beter. Dat geeft een positief fundament om op te bouwen. Daar hou ik van.

Daar geloof ik in, ondanks alles. Ondanks ons menselijk gepruts dat er in het licht van de grootsheid van het universum niet toe doet.

Ik geloof namelijk wel in prutsen om betekenis te hebben in je eigen kleine leven.
Betekenis voor jezelf door goed voor jezelf te zorgen en dingen te doen waar je blij van wordt.
Betekenis voor anderen door dingen te doen waar zij blij van worden.

Oftewel – ja daar issie – LIEFDE verspreiden.
Niet alleen maar romantisch met een geliefde, maar op allerlei manieren voor allerlei mensen.

Een praatje met iemand op straat of bij de kassa.
Toch maar met je kind mee naar boven voor de zoveelste keer ook al wil je eindelijk ff chillen.
Rommel opruimen op straat al is het niet van jou.

Met je werk anderen raken in hun hart.
Met je werk anderen helpen. Direct of indirect.

Zo schrijf ik nu voor een klant met een geweldig idee om kwetsbare mensen veerkrachtiger te maken. Meteen door actie, maar ook doordat er effecten qua gezondheid en welzijn op langere termijn zijn. Individueel en op buurtniveau.

Dus ja, wat doet mijn werk ertoe over 100 jaar?
Niks en alles.
Misschien leest niemand dan nog mijn boeken of gedichten, maar via mijn werk voor mijn klanten heb ik HOPELIJK met wat LIEFDEVOLLE woorden bijgedragen aan het leven van andere mensen.
Mensen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, dus wie weet…

Ik denk dat die gast de waarheid sprak: hoop en liefde is alles wat we hebben.
Een gebeurtenis vanmorgen drukte mij met mij neus op die ware woorden.

Ik fietste met mijn dochter en zoon naar school terwijl om de hoek minutenlang sirenes loeiden. We hoorden een traumahelikopter en wisten dat er iets serieus aan de hand was.
Ik genoot van een ‘gezellige ochtend’ met zang en dans van de klas van mijn zoon. Van een andere klas lazen kinderen liefdesverklaringen voor aan ouders, broers en zusjes. Meerdere ouders hielden het niet droog..

We genoten van onze kinderen, onwetend over het drama dat zich had voltrokken bij ons om de hoek, niet zo ver van school.
Twee kinderen op een busbaan aangereden door een bus.
Een meisje van 7 direct overleden, een jongetje van 5 zwaar gewond.

Je zal maar die buschauffeur zijn.
Je zal maar buspassagier zijn.
Je zal maar bij de halte staan wachten.
Je zal maar moeder en vader zijn van deze twee kinderen.

HOOP EN LIEFDE IS ALLES WAT WE HEBBEN.
Heb elkaar lief.
En verspreid liefde met alles wat je doet.

💜

#liefde #hoop #schrijven #ondernemen #ouderschap #verlies #dood #dankbaarheid